In deze blog vertellen wij je meer over het verven van deuren binnenshuis. De blog is opgedeeld in de volgende overzichtelijke onderdelen.
- Boodschappenlijstje
- Welke verf het beste te gebruiken?
- Hoe verf je een deur binnenshuis?
– Nieuwe deuren
– Reeds behandelde deuren - Tips en tricks
Boodschappenlijst voor deze klus
Om tot een geslaagde klus te komen, heb je de volgende producten allemaal nodig:
– Tape
– Ontvetter
– Schuurpapier
– Kwasten
– Lakverfrollers
– Beugel
– Verfbakje
– Plamuur
– Afdekfolie
– Grondverf
– Lakverf
Wat is de beste verf voor je deuren binnenshuis?
Deuren zijn in ieder huis te vinden. Het zijn onmisbare objecten welke vrijwel iedere dag gebruikt worden. Hierdoor krijgen ze veel te verduren, denk aan huidvet, schoenstrepen, en andere alledaagse objecten. Deze factoren leveren beschadigingen en slijtage aan je deur. Wel zo fijn om de deur dan te voorzien van een verf die hiertegen is opgewassen. Wij geven je in deze blog graag wat tips over welke producten je het best kan gebruiken en hoe je te werk kan gaan. Lees snel verder of neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies. Wij helpen je graag.
De Sigma S2U Nova Satin is kras- en slijtvast en daarnaast huidvetbestendig. Hierdoor is dit de perfecte keuze voor deuren binnenshuis.
Welke verf het beste gebruiken voor deuren binnenshuis?
Voor het beschermen van je deur is het noodzakelijk om deze ééns in de zoveel tijd te voorzien van een goede behandeling. Deuren hebben namelijk veel te verdragen. Vooral huidvet is een boosdoener die je mooi geschilderde deuren doen aantasten. Huidvet zorgt ervoor dat de verflaag kapotgaat, dat gebeurt bij de lakken die wij adviseren niet. Wij adviseren voor binnenshuis waterverdragen lakverf. Deze verven zijn net zo sterk en goed als de traditionele terpentinegedragen verven die vroeger vaak gebruikt werden in huis. Het grootste voordeel van een watergedragen verf is dat deze niet zal niet vergelen, dit is iets wat bij terpentinegedragen verf wel gebeurt als je deze binnen gebruikt. Wij zullen je alles uitleggen in deze blog, je hoeft alleen zelf nog te kiezen welke glansgraad je wilt hebben. Je hebt in dit de keuze uit hoogglans, halfglans, zijdeglans en mat.
Wanneer je voorkeur uitgaat naar een hoogglans verf voor je deuren binnenshuis raden wij de Sikkens Rubbol BL Rezisto High-Gloss aan. Deze verf is huidvetbestendig en kras- en stootvast. Daarnaast kan je hem met het grootste gemak verwerken. Wil je toch gaan voor een zijdeglans afwerking? Ga dan voor de Sigma S2U Nova Satin. Deze verf beschikt over dezelfde fijne eigenschappen zonder het ‘spiegel’ effect van de hoogglans lakverven.
Er is ook een halfglans variant beschikbaar, zowel van Sikkens als Sigma. Deze verven zitten qua glansgraad tussen hoogglans en zijdeglans in. Wil je voor een mooi matte afwerking gaan? Ga dan voor de Sigma S2U Nova Matt. Houd er bij de matte variant rekening mee dat je hierop makkelijker beschadigingen en vuil ziet. Wil je dit graag voorkomen maar toch een bijna mat uiterlijk? Ga dan toch voor de Sigma S2U Nova Satin.
Wil je een goede bescherming zonder al te veel geld uit te geven? Ga dan voor de Wijzonol Waterverdunbaar serie. Deze verven zijn net als de aflakverven van Sikkens en Sigma ook huidvet resistent en kras/stootvast. Bij Wijzonol kun je kiezen uit een matte, zijdeglans of een hoogglans afwerking. Uiteraard hebben deze drie merken een bijpassende grondverf voor binnen.
Hoe verf je een deur binnenshuis?
Het is belangrijk dat je de deur voor behandeling goed ontvet, bijvoorbeeld met onverdunde ammonia. Hou er bij andere soorten reinigers rekening mee dat je de ondergrond veelal moet naspoelen met schoon water.
Zorg er daarnaast voor dat je zowel de grond- als de aflakverf in de gewenste kleur hebt laten mengen. Een grondverf heeft namelijk een betere dekking dan een aflakverf. Een aflakverf geeft daarentegen de beschermende eigenschappen zoals zijn bestandheid tegen huidvet en krassen/stoten.
Nieuwe deuren
(Nieuwe) kale deuren dien je na het ontvetten te schuren (korrel P240) voordat je deze voorziet van een laag grondverf. Zorg ervoor dat de grondverf van hetzelfde merk als de aflakverf is voor het meest duurzame resultaat.
Na het laten drogen van de aangebrachte grondverf kan je aflakken met één of twee lagen huidvet resistente aflakverf.
Reeds behandelde deuren
Heb je momenteel een deur die al voorzien is van verflaag en wil je deze behandelen met een van deze verven? Zorg er dan voor dat de verflaag draagkrachtig is. Als de huidige verflaag niet draagkrachtig is dien je deze te verwijderen (plaatselijk of in zijn geheel).
Ontvet het geheel met ammoniak en schuur de ondergrond met korrel P320.
Voorzie de kaal gemaakte oppervlakken van een geschikte grondverf.
Heb je nog wat oneffenheden in het hout? Deze kun je weer glad maken met een lakplamuur.
Schilder daarna de geplamuurde plekken over met de grondverf.
Vervolgens kan je aflakken met één of twee aflaklagen verf naar keuze. Tussen de lagen in schuren met korrel P320.
Tips en tricks voor het schilderen van je deuren binnenshuis
- Plak de onderdelen af die niet worden voorzien van een verflaag. Denk hierbij aan eventuele ramen of de deurklink.
- In sommige gevallen is het mogelijk om de deurklink te verwijderen en later weer terug te zetten, doe dit voor een nog strakker resultaat.
- Breng de verf vol aan met een kwast en of roller. Rol niet te veel na, zo voorkom je dat je verfroller de aangebrachte verflaag kapot maakt.
- Verwijder de tape direct na het schilderen als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je een opgedroogde verflaag meetrekt bij het verwijderen van de tape.
- Het is verstandig om iets op de grond te leggen voor het opvangen van eventuele verfspetters.
- In sommige gevallen kan je de deur uit de ophanging tillen en hem neerleggen op een werkplek naar keuze. Dit kan handig zijn als je niet te veel ruimte hebt op de plek waar de deur hangt.
Wil je persoonlijk advies over de verschillende verfsoorten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van je vragen. Neem contact op via 085-3037813 of help@decoprof.nl.