Het verwijderen van de oude verflaag is misschien niet het leukste klusje, maar zeker niet onbelangrijk. Als je dit goed doet, heb je hier veel plezier van tijdens het aanbrengen van de nieuwe verflaag. Sterker nog, als je geen goede ondergrond hebt, hecht de nieuwe laag niet goed. Ook kan een oude verflaag zorgen voor structuurverschil. Kortom, het verwijderen van de oude verflaag is dus erg belangrijk, maar niet altijd noodzakelijk. Wij hebben een reeks foto’s toegevoegd met voorbeelden van verflagen die je sowieso volledig moet verwijderen. Is jouw verflaag momenteel nog in prima staat, laat het niet los en zie je de oorspronkelijke ondergrond niet? Dan is opschuren en een nieuwe verflaag meer dan voldoende. Volledig verwijderen van alle verflagen is dan overbodig. Klik onderstaand op het onderdeel waar je naartoe wilt navigeren of lees snel verder.
- Voorbeelden van oude verflagen die je moet verwijderen
- Een goede voorbereiding is het halve werk
- De beste manieren om oude verflagen te verwijderen
Voorbeelden van oude verflagen die je moet verwijderen
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Voordat je gaat beginnen met het verwijderen van de oude verflaag, is het belangrijk dat je begint met goede voorbereiding.
Buitenshuis
Ga je buitenshuis verflagen verwijderen omdat ze niet meer in goede staan zijn? Zorg dan voor een mondkap en eventueel een stevige steiger of ladder om de gehele klus goed uit te kunnen voeren.
Binnenshuis
Ga je binnenshuis verflagen verwijderen omdat je het er anders uit wil laten zien? Breng dan verplaatsbare spullen zoveel mogelijk naar een andere ruimte, en dek de spullen en meubels die niet verplaatst kunnen worden af met folie. Dek ook de vloer af om deze te beschermen. Zorg er daarnaast bij binnenschilderwerk voor dat de ruimte geventileerd wordt. Op zoek naar afdekmateriaal? Klik hier voor al het afdekmateriaal.
De beste manieren om oude verflagen te verwijderen
Schuren
De meest populaire manier om oude verflagen te verwijderen is door te schuren. Bij de aanschaf van schuurpapier zit er verschil in P-cijfers. Hoe hoger het P-cijfer, hoe fijner de schuurkorrel. Hoe dichter je bij de afwerking komt, hoe fijner het schuurpapier moet zijn.
Voorbeeld stappenplan schuren en schilderen
- Begin grof met korrel P40, P60 of P80
- Is het ergste weg, werk dan steeds verder richting een fijnere korrel zoals P180.
- Ben je bij P180 uitgekomen, dan kan je weer een nieuwe grondlaag aanbrengen.
- De grondlaag schuur je licht op met korrel P240 en voorzie je daarna van een tussenlaag, of van de eerste laklaag.
- Vervolgens schuur je de aangebrachte laag licht op met korrel P320 waarna je het oppervlak kunt afwerken met de laatste laklaag.
Je kunt op verschillende manieren schuren om de oude verflaag te verwijderen. Dit kan handmatig, maar dit kan ook machinaal. Wij adviseren om dit via een schuurmachine te doen, tegenwoordig zit er namelijk vaak een ingebouwd afvoersysteem in de schuurmachine waardoor het stof in deze afvoerbak wordt opgevangen. Bij handmatig schuren zal het stof overal heen vliegen, wat ook slechter is voor je gezondheid. Klik hier als je wil weten waarom schuren zo belangrijk is.
Schrappen
Voor het verwijderen van een schilferende of bladderende verflaag kan je het beste schrappers of krabbers gebruiken. De naam zegt het al, je kan de verflaag verwijderen door te schrappen. Hier een aantal tips voor het schrappen:
- Gebruik scherpe schrappers.
- Het schrappen van verflagen moet altijd met de houtnerf mee.
Föhnen
Een andere effectieve manier om de oude verflaag te verwijderen is met behulp van een heteluchtpistool. Zo’n heteluchtpistool kun je huren bij een van onze vestigingen. Ook bij deze manier van het verwijderen van de oude verflaag is het belangrijk om de omgeving af te dekken. Tijdens het föhnen houd je het heteluchtpistool op de verflaag gericht en ga je gelijkmatig op en neer met een schrapper. Door met de schrapper achter de föhn aan te gaan zal de oude verflaag verwijderd worden. Neem de volgende punten mee tijdens het föhnen:
- Pas op dat je niet tegen de houtnerf in schrapt. Dit veroorzaakt beschadigingen.
- Rol de verlengkabel haspel geheel af, anders kan de warmte niet worden afgevoerd.
- Houd het mondstuk van de föhn niet te dicht tegen het oppervlakte aan.
- Draag een verfdampmasker tijdens het föhnen. Het verwijderen van de verflaag via de föhn zorgt namelijk voor het ontstaan van schadelijke dampen.
Afbijten
Soms kan je vanwege brandgevaar, of vanwege lastig verwijderbare verflagen de oude verflaag niet afbranden of föhnen, dan is afbijten een goed alternatief. Afbijt is een erg sterk product. Hierbij een overzichtelijk stappenplan:
- Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk aan een masker, veiligheidsbril en handschoenen.
- Breng voldoende afbijtmiddel aan om de oude verflaag te kunnen verwijderen, hiervoor gebruik je een slappe langharige kwast.
- Strijk in één keer het afbijtmiddel op de verdeel het afbijtmiddel goed.
- Dek het afbijtmiddel af met plastic folie om de chemische reactie op gang te helpen en te versterken.
- Daarna kan je met een schrapper de oude verflaag verwijderen.
- Zijn alle lagen niet in één keer verwijderd? Dan is het gewoon een kwestie van herhalen.
- Gebruik tot slot reinigingsmiddel om de ondergrond te reinigen, dit kun je aanbrengen op een spons en vervolgens de ondergrond schoonmaken.
Decoprof staat voor je klaar
Wil je persoonlijk advies over de verschillende verfsoorten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van je vragen. Bekijk www.decoprof.nl of neem contact op via 085-3037813 of help@decoprof.nl